Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Hoogste spaarrente. Waar vind je die.Natuurlijk wil iedere bewuste spaarder goed sparen en dus
  Test Aankoop raadt af momenteel een hypotheeklening te nemen over een periode van 40 jaar
  De groene spaaradviseurs voor alle informatie over groen sparen en beleggen groene of duurzame

Banken vechten om klanten: geen hypotheekrente

banken hypotheekrente Een huis kopen en een paar maanden geen rente betalen. Het klinkt onwerkelijk, maar het kan. Banken willen zo graag hypotheken verkopen dat ze sinds kort de eerste maanden na het afsluiten van een hypotheek geen rente vragen.

Sinds dit weekeinde biedt Friesland Bank een hypotheek met een rentevrije periode. Rabobank en SNS Bank presenteerden dinsdag hun eigen variant.

Voor iedereen die op zoek is naar een hypotheek is het de moeite waard om de voorwaarden eens goed te bekijken. De actie kan een paar duizend euro opleveren.

Voorwaarden
Bij SNS Bank hoeft een nieuwe klant vier maanden lang geen rente te betalen. Maar de actie geldt alleen voor klanten die gaan verhuizen. Het is niet mogelijk te profiteren door een bestaande hypotheek over te sluiten.

Dat kan bij Rabobank en Friesland Bank wel. Bij Rabobank moet alleen wel snel worden besloten, de hypotheekaanvraag moet voor 15 mei binnen zijn. SNS Bank geeft nieuwe klanten tot 1 juli.

Voordeel
Rabobank geeft niet iedereen hetzelfde voordeel. Staat de rente voor tien jaar vast, dan hoeft drie maanden geen rente te worden betaald. Is de rente voor minder lang vastgelegd dan daalt het aantal maanden dat geen rente wordt berekend.

Friesland Bank kent een dergelijke voorwaarde niet. Iedereen met een nieuwe hypotheek krijgt de rente die de eerste drie maanden is betaald teruggestort op een spaarrekening (van Friesland Bank natuurlijk).

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.