Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Het biedt een mogelijkheid om een afgestemd vrijetijdsaanbod te realiseren
  Huurders kunnen wij andere zeer voordelige rentes aanbieden
  In het voorjaar 2007 komen twee nieuwe regelingen die de financiering van publiekfilms een stuk

Lage rente kan later pijn gaan doen

Lage rente pijn
Na de Autoriteit Financiële Markten wijst nu ook De Nederlandsche Bank op de risico's van de lage hypotheekrente. Als de rente weer gaat stijgen, gaan de maandlasten mee omhoog en dat doet pijn in de portemonnee.

De rente is momenteel heel erg laag. Postbank verlaagde deze week de hypotheekrente voor de zoveelste keer. Tot een historisch laagtepunt zelfs. Banken bieden huizenkopers eventueel een hypotheek waarvoor een paar maanden geen rente hoeft te worden betaald (lees Banken vechten om klanten: geen hypotheekrente).

Risico
In het jongste Statistisch Bulletin schrijft De Nederlandsche Bank dat steeds meer huishoudens last zullen hebben van een stijgende rente.

Om te profiteren van de lage rente kiezen huizenkopers steeds vaker een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode of met een variabele rente. Dan is het voordeel maximaal.

Hogere rente
Maar op een gegeven moment zal de rente weer stijgen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam eerder al met een waarschuwing: zo'n 80.000 huishoudens raken in grote financiële problemen als de rente met 2 procentpunt stijgt. De renteschok noemt de AFM dat (lees AFM: Pas op voor een stijging van de rente).

Iedereen met een hypotheek met een lange rentevaste periode heeft niet zo veel last van renteschommelingen, zij zullen een stijging minder snel voelen. Maar door de lage rente zijn die hypotheken een stuk minder populair, zegt DNB.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.