Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Een goedkope hypotheek regelt u via Leek In Hypotheek
  De rentevoet is altijd vast voor de hele looptijd van het krediet
  Vul on line uw aanvraag in voor gepersonaliseerd advies voordelig lenen

Niet alle rentes zijn hetzelfde

Rentes hetzelfde Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

De hoogte van de rente
Natuurlijk is de hoogte van de rente een aspect waarmee je rekening moet houden. Maar overschat het belang niet! In de meeste gevallen is de rente immers ook fiscaal aftrekbaar. Bij de meeste hypotheekvormen bestaan de maandelijkse lasten uit rente en een premie voor de aflossingsverzekering. Een hypotheek met een lage rente en een hoge premie kan per saldo duurder zijn, dan een hypotheek met een wat hogere rente en een voordeliger premie. Bovendien zijn de voorwaarden en de flexibiliteit van een hypotheek minstens zo belangrijk. Kijk dus wat verder dan alleen de rente, als je een hypotheek beoordeelt.

Nominaal of effectief
De rente die je aantreft in de advertenties van hypotheekverstrekkers is de nominale rente. Dat is ook het rentepercentage dat in de hypotheekakte wordt opgenomen en dat van je bankrekening wordt afgeschreven. Maar let op: betaal je die rente vooraf of achteraf? Betaal je die rente per maand of per jaar? Als er rekening wordt gehouden met het tijdstip van betaling en met de afsluitkosten van de hypotheek, dan spreek je van effectieve rente. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht om de effectieve rente in hun offerte op te nemen. Zo kun je eenvoudig de offertes van verschillende aanbieders op kosten met elkaar vergelijken.

Vaste rente, dagrente en dalrente
Meestal ligt er enige tijd tussen de hypotheekofferte en het definitief passeren van de hypotheekakte. In deze periode, die meestal zo'n drie maanden duurt, kan de rente natuurlijk dalen of stijgen. Soms kunnen die wijzigingen aan je worden doorberekend. Er zijn verschillende mogelijkheden, die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Rentevastperiode
De meeste huizenkopers kiezen voor een hypotheek waarbij de rente voor een bepaalde periode vastligt. Dat kan een jaar zijn, maar ook vijf, tien of wel twintig jaar. Hoe langer de rentevastperiode is, hoe hoger het rentepercentage dat je betaalt.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.